Geschiedenis

De geschiedenis van ANFO voert terug naar het begin van de jaren tachtig. Henk Teulings besloot toen om na jaren ervaring opgebouwd te hebben als werknemer in het elektrotechnische bedrijf een eigen onderneming te starten. Met spaargeld kocht hij een stuk grond en liet daar een bedrijfspand op bouwen.

Vervolgens richtte hij zijn eerste bedrijf op, genaamd HETE Medische apparaten en instrumenten BV. Dit bedrijf profileerde zich als een distributiebedrijf van disposable en re-usable gynaecologische en urologische producten voor ziekenhuizen en apotheken in België en Nederland.

Henk Teulings was naast de dagelijkse bedrijfsvoering ook persoonlijk actief in zijn specialisme: de ontwikkeling en samenstelling van urodynamische apparatuur. Daarnaast gaf hij trainingen in het gebruik van deze en andere medische producten aan artsen en verpleegkundigen.

Naast de handel in medische producten verzorgde HETE Medische apparaten en instrumenten BV ook het onderhoud van elektrotechnische apparatuur. Het bedrijf had op het hoogtepunt twaalf mensen fulltime in dienst en werkte nauw samen met een zusterbedrijf in België.

Henk Teulings at sea
Henk Teulings at exhibition

Overgangsperiode

Met het oog op zijn naderende pensioen besloot Henk Teulings in 2003 met pijn in zijn hart zijn geliefde bedrijf te verkopen. Na een langdurige en uitgebreide selectieprocedure kreeg HETE Medische apparaten en instrumenten BV medio 2004 een nieuwe eigenaar.

Helaas bleek de enthousiaste nieuwe eigenaar met diens beperkte ervaring als ondernemer uiteindelijk niet in staat om het bedrijf draaiende te houden, want in juli 2006 werd het eens zo succesvolle bedrijf onherroepelijk failliet verklaard door de Rechtbank in Den Bosch.

Met het faillissement van HETE Medische apparaten en instrumenten BV verdween er voor ziekenhuizen en apotheken in België en Nederland een vertrouwde leverancier. Fabrikanten in Europa en de rest van de wereld raakten tevens een betrouwbare distributeur kwijt.

Henk Teulings had de teloorgang van zijn oude bedrijf met lede ogen gade geslagen maar realiseerde zich dat de situatie ook nieuwe mogelijkheden bood. Floris Teulings (de zoon van Henk) had recentelijk zijn studie aan de universiteit beëindigd en was toe aan een nieuwe uitdaging.

ANFO headquarters in Sint-Oedenrode
Floris Teulings in Gorishoek

Huidige situatie en toekomst

Met de unieke toegang tot de kennis en ervaring van zijn vader leek het Floris Teulings een buitenkans om een eigen bedrijf te starten. Na een bezoek aan de Kamer van Koophandel was in september 2006 het nieuwe bedrijf een feit: ANFO Medische apparatuur en instrumenten.

Met behulp van de connecties van Henk Teulings werden diverse bekende en nieuwe fabrikanten aangetrokken als toeleverancier. Middels actieve en persoonlijke acquisitie kon ANFO spoedig daarna haar eerste klanten verwelkomen. Na de opstartfase heeft Henk Teulings zich teruggetrokken als adviseur.

Floris Teulings zet sindsdien de werkzaamheden met onverminderde inzet en passie voort. In september 2016 vierde ANFO Medische apparatuur en instrumenten alweer haar 10-jarige bestaan. De zaken lopen voorspoedig en het bedrijf ziet de toekomst met zelfvertrouwen tegemoet.

ANFO Medische apparatuur en instrumenten is gehuisvest in een kantoorpand op bedrijventerrein Nijnsel in Sint-Oedenrode (Nederland). Het gebouw is in eigen bezit en beheer. ANFO financiert al haar activiteiten met eigen vermogen. De recente economische crises hebben geen invloed gehad op de financiële positie van het bedrijf.

Mosaic of bestselling products
Floris Teulings at IGO congress